وارد شوید ثبت نام کنید
یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳ ۱۲:۳۵

خرپا یا میلگرد زیگزاگ چیست؟ + ویژگی ها و اجزای تشکیل دهنده

خرپا

 

 

خرپا چیست؟ میلگردها و در انواع مختلفی تولید شده و براساس کاربردی که دارند، در دسته ‌بندی‌هایی قرار می‌گیرند. میلگرد حرارتی، میلگرد اصلی و زیگزاگ یا جزء پرکاربردترین انواع میل‌گرد ها بود که نقطه مشترک بین آن‌ها استفاده به‌ منظور افزایش استحکام است.

به‌ عنوان مثال از مدل‌های حرارتی به ‌منظور عدم ترک خوردگی بتن و از مدل تقویتی برای افزایش مقاومت میلگردها در بخش‌هایی که نیروهای کششی و خمشی وجود دارد، استفاده می شود. یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین انواع این محصول میلگرد زیگزاگ بوده که با آن خرپا  نیز می‌گویند. در ادامه این مطلب از سایت دیجی آهن با ما همراه باشید تا در مورد خرپا یا میلگرد زیگزاگ  و کاربردهایی که دارد، توضیحاتی را بیان کنیم.

 

خرپا یا میلگرد زیگزاگ چیست؟

 میلگردهای زیگزاگ که با نام خرپا نیز معروف هستند، یک نوع  اتصال  بوده که از میلگرد آجدار و ساده به وجود می‌آیند. این محصول طراحی طولانی داشته و به شکل مستقیم می باشد. این محصولات متشکل از ۱ وتر پایینی و بالایی بود که به واسطه شبکه ‌های مورب عمودی از یکدیگر جدا خواهند شد.

خرپا از  مصالحی است که باید قبل‌از این‌ که در ساختمان‌سازی به استفاده شود و در کارگاه‌ها به ساخت برسد. این نوع میلگرد ها به‌ منظور ساخت تیرچه نیز در نمونه‌های مختلفی وجود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان به آن خرپا و زیگزاگ اشاره نمود.

 

 نحوه تولید میلگرد زیگزاگ یا خرپا

 برای ساخت میلگرد زیگزاگ  می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد. این روزها در اکثر کشورهای توسعه ‌یافته روش اتوماتیک برای ساخت خرپا مناسب است. اما هنوز در برخی جاها این محصول به شکل دستی با ابزار مختلف به تولید می‌رسند. روش‌های تولید میل‌گرد زیگزاگ عبارت‌اند از:

 

 روش دستی

در این روش در ابتدا میلگرد ها  را در کنار یکدیگر قرار داده و خرپا را طبق آن می‌سازند. در مرحله بعدی میلگردها در دستگاه‌های برش مخصوص قرار می‌گیرند و از نقطه‌های علامت ‌گذاری شده اند، آن ها را را برش می‌دهند. میل‌گردهای زیگزاگی از دو میلگرد که به موازات یکدیگر قرار گرفته‌اند، تولید می‌شوند.

 

 روش مکانیزه

 در این روش کارخانه‌های بسیار پیشرفته و ماشین ‌آلات جدید به شکل اتوماتیک تمامی مراحل تولید میلگرد زیگزاگ را انجام می‌دهند. درواقع در این روش تنها به یک نفر احتیاج است. در ابتدا میلگرد های کربنی را و به ‌صورت کلاف روی‌هم قرار داده و   آن‌ها را داخل  ۱ غلتک می‌گذراند. سپس تعداد دیگر از میلگرد ها را تحت فشار به شکل زیر برعکس درمی‌آورند که به آن‌ها مدل زیگزاگ می‌گویند.

 

بیشتر بخوانید : قیمت انواع ورق در دیجی آهن

 

اجزای تشکیل ‌دهنده میلگرد زیگزاگ یا خرپا

 میلگرد زیگزاگ به شکل پیش‌ ساخته به تولید رسیده و در بخش‌های مختلف ۱ ساختمان استفاده می‌شود. در ادامه هر یک از اجزای این محصول به شما معرفی می‌کنیم.

 

میلگرد زیرین

قسمت زیرین میل‌گرد همیشه در معرض باربری سازه‌ها قرار می‌گیرد. بنابراین باید  دارای توانایی حمل نیروی کششی باشد. نیروهای کششی در تمامی ساختمان‌ها بر اثر لنگر خمشی ایجاد به وجود می‌آیند. دو نوع لنگر خمشی در ساختمان‌ها وجود داشته که یکی از آن‌ها حاصل وزن تیرچه بوده و دیگری نیز ناشی از وزن مرده سقف است. قسمت زیرین میل‌گرد همانند نظیر عضو کششی دیگر مصالح ساختمانی عمل خواهد کرد.

 

 میلگرد بالایی

میلگرد بالایی نظیر میل‌گرد زیرین به شکل به دو  شکل در باربری استفاده می‌شود. اما در این‌جا نیروهای کششی دیگر و مد نظر ما نیستند. نیروهای مهم در این قسمت نیروهای فشاری ناشی از وزن می‌باشند که میلگرد زیرین وظیفه تحمل آن را دارد.

 

میلگرد عرضی یا زیگزاگ

میل‌گردهای عرضی به‌عنوان عضوهای مورب در تیرچه‌ های  حامل بار استفاده می‌شوند. نیروهای برشی در قسمت‌های مختلف سازه بر روی این میل‌گردها و وارد شده و از تخریب ساختمان جلوگیری می‌شود. تریچه های زیگزاگ با استفاده از میل‌گرد هایی که در عرصه به‌صورت عرضی وجود دارند، می‌توانند این نیروها را به‌خوبی وی به تحمل کنند.

 

بیشتر بخوانید : به روز ترین قیمت های تیرآهن در دریجی آهن

 

 ویژگی میلگرد خرپا یا زیگزاگ

 به دلیل این ‌که میل‌گردهای زیگزاگ یا خرپا بی‌شک بیشتر از میل‌گردهای آجدار تولید می شوند، بنابراین می‌توان به تمامی مشخصات ظاهری میلگرد های آجدار  را به آن‌ها نسبت داد. اما باید توجه کنید که قطر میلگردهای آجدار قابل ‌استفاده در خرپا در محدوده ۶  الی ۱۶ میلی‌متر است و همچنین میل‌گردهای ساده نیز دارای قطر ۴ میلی‌متر می‌باشند.

 

کلام پایانی

خرپا یا میلگرد زیگزاگ یکی از مصالح کاربردی برای افزایش مقاومت ساختمان ها بوده که دارای ساختار خاصی است. بیشتر قسمت های خرپا نیز از میلگرد آجدار تشکیل می شود.

 

منبع : www.plaka-solutions.com

منبع : گردآوری و انتشار : دیجی آهن